Pelangi Hijau

..someone who is passionate in food and travel..
..pelangiHijau dan MyJeonghyang..
..25 july 2015..

Saturday 26 September 2015

Pekasam ayam

Konon-konon nak buat pekasam ayam..
Hahahha..
Kelakar ok..

Makanya beras basmathi jugak jadi mangsa sangai!

Macam haper dah aq tengok beras ni..


Sangai sampai perang..
Tumbuk bagi hancur cengini..


Pastu masuk dlm mangkuk besar..
Senang nak gaul2..

Tambah air panas, gula merah ngan garam kasar..
Tunggu beras kembang dulu baru mula proses melapis..


Sebelum tu, ayam yang nak dijadikan mangsa tu..
Kena perap dulu ngan garam..
Org guna asam keping sebab xnak bg pekasam tu hitam bila goreng nanti..
Tp kat imah ni bukan ada asam keping..
Makanya asam jawa pon boleh jugak..

Patut nya asam keping tu guna masa proses melapis..
Dah tak der asam keping..
Guna lah asam jawa masa perap tu..
Gaul sekali ngan garam..

Perap semalaman..
Kat peti sejuk..
Tp nak senang n cepat..
Simpan 3 jam (atau ikut dan kau lah nak lama mana pon) dalam peti beku..
Ini tidak disarankan ok..hehehhee


Beras dah kembang..
Gaul kan dengan ayam..
Pastu boleh lah melapis..

Guna bekas kedap udara tw..
Fungsi?
Tak tw..hahahhaha


Dah tu simpan lah sampai 7 hari dalam peti sejuk..
Org kata nak sedap kena tunggu 7 hari..

Haih, banyak pulak syarat kau ya ayam?
Tak per lah..
Makcik ikut kan jer lah..

Nanti ag 7 hari baru boleh makan..huhu




No comments:

Post a Comment